Alles over zwemles

Een initiatief van:

‘Kwaliteit zwemonderwijs op zo hoog mogelijk niveau houden’

Er zijn in Nederland geen regels voor de kwaliteit van het zwemonderwijs. Daniëlle Koopman – Segveld, locatiemanager bij zwembad De Veldkamp in Wezep, maakt zich zorgen.

Daniëlle werkt al ruim 19 jaar in de zwembadbranche. Volgens haar zit er veel verschil in de kwaliteitsnormen van zwemlesaanbieders. “Aan de kwaliteit van het zwemonderwijs proberen we met elkaar heel hard te werken. Maar het is nog niet wat het moet zijn.”

(artikel gaat verder onder de video)

Video interview Daniëlle Koopman – Segveld, locatiemanager bij zwembad De Veldkamp in Wezep

Verankerd

Dat komt volgens Daniëlle om een simpele reden: “Omdat het wettelijk niet is verankerd. Naar mijn idee zou er een minimale wetgeving moeten zijn waaraan alle zwemlesaanbieders moeten voldoen. Nu kan iedereen zwemles geven en zwemdiploma’s uitreiken, zonder dat daar minimumcriteria aan zitten.”

Volgens Daniëlle is hier een oplossing voor: “We zouden veel meer moeten werken aan eenheid, kwaliteit, veiligheid en ook sociale veiligheid. Zodat ouders weten dat, waar hun kind ook zwemles heeft, het kind overal hetzelfde leert.”

Verbeteren

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) geeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s uit. Deze licentie is een manier om de kwaliteit van het zwemonderwijs op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Daarnaast is het een garantie voor ouders dat hun kind na het behalen van een zwemdiploma een bepaalde minimum niveau van zwemvaardigheid heeft. Elk jaar controleert de NRZ de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Zo stelt ze vast of deze zwemlesaanbieder de juiste kwaliteit zwemlessen en zwemdocenten aanbiedt.

Daniëlle is als zwemlesaanbieder blij met deze licentie: “Wij zijn al jaren in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s’  Ik vind het gewoon fijn dat ik ook regelmatig getoetst wordt. Zodat ik weet waarin ik mezelf als verantwoordelijke voor het zwembad kan verbeteren op wettelijke kaders, regelgeving en veiligheid.”

Gefocust

Maar wat kan je als ouder nou het beste doen? “Ouders zouden veel meer kunnen letten op de kwaliteit van een zwemlesaanbieder in plaats of de locatie dichtbij is en wat de lesprijzen zijn. Ze kunnen hierbij extra vragen stellen: Zijn de zwemonderwijzers allemaal jaarlijks getoetst? Krijgen ze een opleiding aangeboden?”

Volgens haar is het voor ouders meestal wel duidelijk te zien of een zwemlesaanbieder ook Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s is en het Zwem-ABC uitgeeft. “Deze aanbieders zijn heel erg gefocust op kwaliteit en veiligheid en willen dat ook graag uiten. Daar kunnen ouders goed op letten.”

Via de zwemleslocator vind je de zwemlesaanbieder bij jou in de buurt die de Nationale Zwemdiploma’s uitgeeft.