Alles over zwemles

Een initiatief van:

Licentie Nationale Zwemdiploma’s

Je kind op zwemles? Kies bewust
In Nederland mag iedereen zwemlessen aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De overheid heeft deze taak losgelaten en in 1984 overgedragen aan de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Kies een vakkundige aanbieder die onafhankelijk getoetst is door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit. Hiermee wordt de basis gelegd voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid.

Licentie Nationale Zwemdiploma’s
Zwemlesaanbieders die met goed gevolg getoetst zijn door de Nationale Raad Zwemveiligheid, ontvangen de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Dit is de kwaliteitsstandaard van de zwembranche. Alleen zwemlesaanbieders die voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Licentie mogen de Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC uitgeven.

Kwaliteitsborging Licentie Nationale Zwemdiploma’s
De Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC, worden uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Wij streven naar een continue kwaliteitsverbetering van de zwembranche. De Licentie Nationale Zwemdiploma’s stimuleert de borging van veiligheid en kwaliteit van leren en blijven zwemmen. Dit geeft de zekerheid dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van deze Licentie handelt volgens de kwaliteitsstandaard van de zwembranche.

De zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s geeft je de volgende vier zekerheden:

  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s. Met het Nationale Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitvoering van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen. Bij elk moment van diplomazwemmen is er daarnaast een examinator aanwezig.

Wil je in één oogopslag zien welke zwemlesaanbieders een Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben behaald? Kijk dan op de zwemleslocator.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Kies net als ouders van ruim 300.000 kinderen per jaar voor een zwemlesaanbieder met de Nationale Zwemdiploma’s.

Wat wordt er gecontroleerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid?
De zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s ondergaat de volgende toetsmomenten door de Nationale Raad Zwemveiligheid:

  • Om de Licentie Nationale Zwemdiploma’s te behalen, wordt een toets in de vorm van een audit op locatie afgenomen door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Er wordt beoordeeld of de zwemlesaanbieder voldoet aan alle kwaliteitscriteria van het Handboek Licentie Nationale Zwemdiploma’s.
  • De examinator die beoordeelt of een kind klaar is voor het diplomazwemmen en of een kind slaagt of zakt moet zelf iedere vier jaar een examen afleggen. De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft daarnaast inzage in de verslagen van de examinator.
  • Er vinden steekproeven plaats door de Nationale Raad Zwemveiligheid.
  • Periodiek is er een afgevaardigde namens de Nationale Raad Zwemveiligheid aanwezig bij het diplomazwemmen.

Waarom worden er eisen gesteld aan de afmeting van het zwembad waar een Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s diplomazwemmen organiseert?
Het doel van zwemles is kinderen voorbereiden op omstandigheden die ze tegen kunnen komen als ze gaan zwemmen of per ongeluk in het water vallen. Daarom voldoet het zwembad waar een Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s het diplomazwemmen organiseert aan bepaalde voorwaarden. De waterdiepte waarin kinderen bepaalde vaardigheden moeten uitvoeren moet minimaal 1.80m zijn. Ook de grootte van zwembad wordt voorgeschreven. Het wateroppervlak moet minimaal 160m2 zijn (minimaal 40m2 moet 1.80m diep zijn). Deze eisen worden gesteld om ervoor te zorgen dat kinderen zich na het behalen van de zwemdiploma’s in een groot zwembad zeker voelen en niet angstig worden of zelfs in paniek raken.

Hoe herken je een zwemlesaanbieder van de Nationale Zwemdiploma’s?
Zwemlesaanbieders die het enige echte Zwem-ABC of de Nationale Snorkeldiploma’s uitgeven, worden getoetst door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Alleen als aan de kwaliteitseisen is voldaan, mogen de Nationale Zwemdiploma’s worden uitgegeven.

Wil je dat jouw kind zwemles krijgt voor het enige echte Zwem-ABC dan herken je dat aan dit diploma:

De Nationale Snorkeldiploma’s zien er als volgt uit:


Hoe kun je zien of je het originele Nationale Zwemdiploma in handen hebt, dat wordt uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid? Let dan op een aantal echtheidskenmerken. Op de voorzijde van het diploma is links bovenin in de witte clip een zilverkleurig hologram te zien. Daarnaast is het ‘ABC’ blokje kenmerkend voor het Zwem-ABC. Ieder zwemdiploma heeft bovendien een uniek nummer, dat boven het hologram te vinden is.

Een zwemlesaanbieder met de Licentie Nationale Zwemdiploma’s die het Zwem-ABC uitgeeft, is te herkennen aan een van de de volgende stickers:

                     

Deze sticker vind je meestal bij de ingang van het zwembad of op het raam bij de receptie. Ook kun je het logo met het duimpje erin meestal terugvinden op de website van de zwemlesaanbieder met de Licentie Nationale Zwemdiploma’s.

Een zwemlesaanbieder die de Nationale Zwemdiploma’s mag uitgeven, vind je in het overzicht op de zwemleslocator. Staat een zwemlesaanbieder niet in dit overzicht, dan voldoet deze niet aan de kwaliteitscriteria van de Nationale Raad Zwemveiligheid en mogen de Nationale Zwemdiploma’s niet worden uitgegeven.