Alles over zwemles

Een initiatief van:

Nationale ZwemChallenge

De Nationale ZwemChallenge: hoe zwemveilig ben jij?
Wist je dat je zwemmen kunt verleren? Dit blijkt uit onderzoek. Als je na het behalen van je Nationale Zwemdiploma’s niet regelmatig blijft zwemmen, kan je zwemvaardigheid afnemen.


Waarom is de Nationale ZwemChallenge ontwikkeld?
Zwemvaardigheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Bij een onderzoek van Hogeschool Windesheim vanuit het inmiddels afgeronde kennisproject NL Zwemveilig is de zwemveiligheid gemeten door kinderen die al enige tijd in het bezit zijn van Zwemdiploma B opnieuw te toetsen op de vereiste vaardigheden. Het blijkt dat bijna de helft van de kinderen niet meer voldeed aan de eisen bij bepaalde onderdelen, zowel bij het zwemmen met kleren aan als in badkleding. De belangrijkste conclusie is dat je zwemmen moet blijven onderhouden om zwemveilig te zijn. Daarom is het belangrijk dat kinderen én volwassenen periodiek checken hoe zwemveilig ze nog zijn. Dit kan met de Nationale ZwemChallenge!

Weet jij hoe zwemveilig je nog bent?
Doe mee aan de Nationale ZwemChallenge en ervaar het. Met de Nationale ZwemChallenge test je je zwemveiligheid. Je legt het uitdagende parcours van deze Challenge af in het zwembad. Je kunt jezelf testen. Of je daagt jouw vrienden en vriendinnen, jouw ouders, opa en oma of je klasgenoten uit om samen het parcours te doen. Dan weet je hoe zwemveilig je bent ten opzichte van de Nationale Norm Zwemveiligheid (= niveau van Nationaal Zwemdiploma C). Na het afleggen van de Challenge ontvang je een certificaat met een persoonlijk advies hoe je zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Plezier staat centraal
De Nationale ZwemChallenge bestaat uit twee delen: een SurvivalChallenge (gekleed) en een FunChallenge (in badkleding). Je legt het uitdagende en leuke parcours af in het zwembad. Uitgangspunt is dat zwemlesaanbieders checken op diverse onderdelen van het Nationaal Zwemdiploma C (= de Nationale Norm Zwemveiligheid).

Doe jij mee?
Klik hier voor een overzicht van de deelnemende zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen bij jou in de buurt.

Ben jij zwemlesaanbieder en wil je de Nationale ZwemChallenge organiseren in jouw zwembad? Klik dan hier voor meer informatie.

Op 17 april 2019 is de Nationale ZwemChallenge officieel van start gegaan onder begeleiding van Monique Smit. Minister Bruno Bruins gaf het startsein. Klik hier om het nieuwsbericht hierover te lezen.