Zwem-ABC
Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op. Daarom is het een must dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. De basis van leren zwemmen is het Zwem-ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.
Nationale Zwemdiploma’s A, B en C
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 4 jaar. De zwemdiploma’s A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Echtheidskenmerken van de Nationale Zwemdiploma’s
Het Nationaal Zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid is een waardedocument. Helaas rouleren er ook kopieën of nagemaakte exemplaren. Wil je zeker weten dat je een Nationaal Zwemdiploma A, B of C van de Nationale Raad Zwemveiligheid hebt? Check dan of het diploma onderstaande echtheidskenmerken bevat.
Alleen zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s, mogen de Nationale Zwemdiploma’s uitgeven. Klik hier voor een actuele lijst van Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s.
Hoe weet je of je hét Nationaal Zwemdiploma
van de Nationale Raad Zwemveiligheid in handen hebt?
Klik hier om het document met de uitleg hierover te downloaden.
De eerste reeks zwemlessen
Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.
Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.
Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Er wordt veel aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. Deze vaardigheden leert een kind om zich in onverwachte situaties te kunnen redden en om plezier te hebben in het water.
Eisen voor het Zwem-ABC
Eisen Nationaal Zwemdiploma A
Eisen Nationaal Zwemdiploma B
Eisen Nationaal Zwemdiploma C
Nationale Zwemcertificaten
De Nationale Norm Zwemveiligheid met het Nationaal Zwemdiploma C is voor vrijwel iedereen haalbaar. Er is speciale aandacht voor kinderen met een (tijdelijke) beperking. Een groot aantal van deze kinderen haalt het zwemdiploma, maar wanneer dat lang duurt of toch niet haalbaar is dan zijn er de Nationale Zwemcertificaten A, B en C. Zwemcertificaten zijn, net als het Zwem-ABC, stappen op weg naar zwemveiligheid. Bij ieder Zwemcertificaat is sprake van een verplicht onderdeel, dat een zekere mate van zwemveiligheid in zich heeft en een open deel waar een kind al dan niet aan kan voldoen.
Aanvullende informatie
Wil je meer weten over zwemles en het Zwem-ABC? Bekijk dan vooral de pagina met de veelgestelde vragen. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over hoe lang het gemiddeld duurt om het Zwem-ABC te behalen. Maar ook over vragen als hoe het nu precies zit met het gebruik van zwembandjes, drijfmiddelen en zwembrilletjes.