Alles over zwemles

Een initiatief van:

Leren zwemmen met een beperking

In ons waterrijke Nederland is het van belang dat iedereen de kans krijgt om te leren zwemmen. Soms is het niet realistisch om deel te nemen aan de reguliere zwemles en een zwemdiploma te behalen. Er bestaan ook speciale zwemlessen voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben en is er een mogelijkheid tot het behalen van een zwemcertificaat.

Zwemlesmethode
Er wordt in Nederland op verschillende manieren les gegeven. Voor mensen met een (tijdelijke) beperking is het belangrijk te oriënteren op de mogelijkheden en een juiste zwemlesmethode te kiezen. Sommige zwemlesaanbieders zijn gespecialiseerd in het geven van zwemles voor speciale doelgroepen, gericht op een lichamelijke of motorische beperking, zoals een andere informatieverwerking of een autismespectrumstoornis. Daarnaast kan de grootte van de lesgroep van belang zijn. Informeer daarom bij een zwemlesaanbieder in de buurt of er privé zwemles of in kleine groepen les wordt gegeven.

Lees meer over het kiezen van een zwemlesmethode

Zwemcertificaten en zwemdiploma’s
Voor mensen met een (tijdelijke) beperking zijn er Nationale Zwemcertificaten. Een Zwemcertificaat wordt uitgereikt aan mensen die één of meerdere examenonderdelen van de Nationale Zwemdiploma’s niet kunnen uitvoeren. Een Zwemcertificaat A, B en C kan een eindresultaat zijn, of het kan gebruikt worden als tussenstap op weg naar een Zwemdiploma.

Een Zwemcertificaat ziet er bijna hetzelfde uit als een Nationaal Zwemdiploma. Op de achterkant wordt aangekruist welke onderdelen zijn uitgevoerd en worden beheerst. Als een Zwemcertificaat wordt uitgereikt worden er niet voldoende vaardigheden beheerst om volledig zwemveilig te zijn en zelfstandig mee te doen aan allerlei activiteiten in en rondom het water. Het is wel een stimulans om door te gaan of om erkenning en waardering te geven voor wat er wel is bereikt.

Subsidie van de gemeente of overheid
Zwemles met een beperking brengt in veel gevallen extra kosten met zich mee. Mensen met een rugzakje hebben soms recht op bepaalde subsidies. Hiermee kunnen de meerkosten van het leren zwemmen worden gedrukt. Neem voor meer informatie contact op met je gemeente.

Vind een zwemlesaanbieder bij jou in de buurt

In de zwemleslocator vind je de zwemlesaanbieder bij jou in de buurt die de Nationale Zwemdiploma's uitgeeft. Vul je woonplaats in om te kijken waar de dichtsbijzijnde is.