Alles over zwemles

Een initiatief van:

Blijven zwemmen

Advies: regelmatig blijven zwemmen

Een kind dat het Nationale Zwemdiploma C heeft gehaald, heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. We beschouwen dit diploma als de Nederlandse Norm Zwemveiligheid. Het is raadzaam om regelmatig te blijven zwemmen na het halen van het Zwem-ABC. Kinderen en volwassenen die hun geoefendheid niet op peil houden, lopen gevaar dat de opgedane vaardigheden in het water verminderen of zelfs verloren gaan. Het spreekt voor zich dat daarmee de veiligheid in het geding is. Zwemconditie houd je op peil door te zwemmen.

“Ga regelmatig zwemmen met het gezin, een gezellig dagje uit en dus goed voor het behouden van de zwemveiligheid!”

Nationale ZwemChallenge: hoe zwemveilig ben jij?

Uit onderzoek blijkt dat je zwemmen kunt verleren. Daarom heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid de Nationale ZwemChallenge ontwikkeld. Met deze Challenge test je je zwemveiligheid. Je legt een leuk en uitdagend parcours af in het zwembad. Na het afleggen ontvang je een certificaat met een persoonlijk advies hoe je zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren. Kijk voor meer informatie en deelnemende locaties op www.nationalezwemchallenge.nl.

Tip:

Kinderen blijven kinderen, dus blijf altijd goed opletten. Bij open water, maar ook in een zwembad met toezichthouders.

Zwemsport

Heeft je kind de smaak van het zwemmen te pakken? Na het Zwem-ABC en zwemvaardigheidsdiploma’s kan hij/zij bijvoorbeeld aan de slag met zwemsporten als waterpolo, wedstrijdzwemmen, zwemmend redden, synchroonzwemmen en schoonspringen. Je kind kan lid worden van een vereniging om deze sporten te beoefenen.

Je kind kan ook lid worden van de reddingsbrigade. Bij een reddingsbrigade leren kinderen en jongeren drenkelingen vervoeren en reddingsmiddelen als een reddingsklos of -lijn of een torpedoboei gebruiken. Tegelijkertijd wordt de eigen zwemvaardigheid verder verbeterd. Bij de hoogste diploma’s van het reddend zwemmen hoort een theorieopleiding en EHBO-cursus.

Andere mogelijkheden om actief te blijven in of op het water zijn roeien, (kite)surfen en zeilen. Daarnaast kan je kind vanaf 8 jaar lid worden van een onderwatersportvereniging, waar hij/zij kan leren snorkelen of duiken via de speciale jeugdopleiding ScubaDoe.