Alles over zwemles

Een initiatief van:

De juiste basisuitrusting voor snorkelen

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is voor het snorkelen partner van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Nu de nieuwe snorkeldiploma’s hun weg bij de zwembaden beginnen te vinden is het belangrijk na te denken over welk snorkelmateriaal de kinderen gebruiken. De NOB heeft een aantal belangrijke eisen aan snorkelmateriaal op een rijtje gezet. Deze eisen zijn ook te vinden in het snorkelboekje: ‘Ga je mee snorkelen?’.

Een goede snorkelset bestaat uit drie onderdelen: een duikbril, de snorkel zelf en de vinnen. Dit noemen we de basisuitrusting.

Duikbril

Het belangrijkste van een duikbril is dat deze goed en comfortabel op het gezicht aansluit. Er zijn speciale duikbrillen voor kinderen. Met de duikbrilcheck pas je een duikbril. Je legt de duikbril voorzichtig op het gezicht, zonder de hoofdband te gebruiken. De rand van de duikbril moet zoveel mogelijk op het gezicht aansluiten.

Een goede duikbril heeft speciaal glas dat niet kan versplinteren en een maskerbandje dat, ook bij kinderen met lange haren, comfortabel om het hoofd zit.

Snorkel

Een snorkel heeft een goed passend mondstuk, een snorkelpijp die niet langer is dan 30 tot 35 cm en een diameter die niet breder is dan ongeveer 25 mm. Snorkels met een waterloosklep aan de onderkant van de snorkel, maken het snorkelen voor een kind extra makkelijk. Snorkels met een balletje in de pijp zijn gevaarlijk.

Vinnen

De pasvorm van de vinnen is belangrijk. Een vin met een verstelbare hielband zit het meest comfortabel doordat de schoen van de vin goed is aan te passen aan de schoenmaat. Het blad van de vin moet niet te groot, niet te klein en niet te soepel zijn.

Snorkelmateriaal

Voor een goede en veilige beleving van het snorkelen en het juist aanleren van snorkelvaardigheden, is goed passend en kwalitatief snorkelmateriaal nodig.

De NOB heeft met één van haar partners een aantal snorkelsets geselecteerd die aan deze voorwaarden voldoen. Snorkelmateriaal van goede kwaliteit, goed passend en een lange levensduur.

De geselecteerde snorkelsets zijn rechtsreeks en exclusief bij onze partner via de online webshop te bestellen. Er is keuze uit snorkelsets in verschillende maten en kleuren voor kinderen en voor zwemonderwijzers.

Foto: Rob Aarsen