Alles over zwemles

Een initiatief van:

Maatregelen bij zwemlesaanbieders vanwege coronavirus

UPDATE 25 februari 2022:

Na bijna twee jaar aan maatregelen, lockdowns en versoepelingen vervallen vandaag vrijwel alle coronamaatregelen. Voor de zwembaden zijn alle maatregelen in ieder geval van de baan. Er is dus geen protocol meer van toepassing. De samenwerkende partijen in de zwembranche zijn blij dat deze stap gezet kan worden.

UPDATE 17 februari 2022:

Woensdag 16 februari 2022 is een nieuwe versie (10.2) gepubliceerd van het Protocol Verantwoord Zwemmen.

De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:

– horeca mag geopend zijn tussen 05.00 en 01.00 uur.

– een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand vervalt. Een coronatoegangsbewijs is nog wel verplicht.

– op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.

Vrijdag 25 februari zullen verdere versoepelingen volgen. Bekijk het protocol: water-vrij.nl/organisaties

UPDATE 26 januari 2022:

Uitbreiding versoepelingen zwembaden

In de persconferentie van dinsdagavond 25 januari heeft het kabinet nieuwe versoepelingen aangekondigd voor onder meer de sportsector. Dat is goed nieuws want dit betekent dat er weer meer mogelijk is voor de zwembaden. Hieronder vind je de belangrijkste versoepelingen:

 • sporten en zwemmen blijft op alle tijden mogelijk (afhankelijk van de openingstijden van de betreffende accommodatie);
 • tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij amateursport (zwemlessen, wedstrijden en trainingen), professionele sportwedstrijden en topcompetities;
 • voor publiek geldt een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats op 1,5 meter afstand van elkaar;
 • bij amateursport is een geldig coronatoegangsbewijs voor publiek verplicht vanaf 18 jaar;
 • bij professionele sportwedstrijden is binnen en buiten een geldig coronatoegangsbewijs verplicht voor publiek vanaf 13 jaar;
 • wedstrijden zijn toegestaan (het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs);
 • sportkantines zijn geopend tot 22.00 uur;
 • naast kleedkamers, toiletten en douches zijn ook sauna’s weer open.

Algemene en huidige maatregelen:

 • een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) én een geldig ID-bewijs zijn verplicht bij binnenkomst van een zwembad voor iedereen van 18 jaar en ouder (er zijn enkele uitzonderingen: zie website Rijksoverheid en het nieuwe protocol);
 • ouders mogen hun kinderen helpen met omkleden bij zwemles, mits zij een coronatoegangsbewijs laten zien;
 • het dragen van een mondkapje is verplicht voor personen vanaf 13 jaar wanneer men zich gaat verplaatsen, behalve in het ‘natte-gedeelte’ van het zwembad;
 • als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht;
 • ook bij het zwemmen blijven de basisregels gelden.

De versoepelingen gaan in op woensdag 26 januari 2022. De nieuwe maatregelen zijn verwerkt in de nieuwe versie van het Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 10.1). De veelgestelde vragen worden hier zo snel mogelijk op aangepast.

UPDATE 15 januari 2022:

Vrijdagavond 14 januari heeft het nieuwe kabinet bekend gemaakt dat de maatregelen voor winkels, onderwijs en sport worden versoepeld. Dit betekent dat de zwembaden, naast voor zwemlessen en schoolzwemmen, hun deuren ook weer mogen openen voor andere zwemactiviteiten. Hier zijn de samenwerkende partijen in de zwembranche uiteraard erg blij mee.

De versoepelingen zijn alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. De belangrijkste maatregelen hierbij zijn:

 • zwemactiviteiten zijn weer toegestaan voor alle leeftijden en op ieder moment;
 • een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) én een geldig ID-bewijs zijn verplicht bij binnenkomst van een zwembad voor iedereen van 18 jaar en ouder (er zijn enkele uitzonderingen: zie update rijksoverheid en het nieuwe protocol);
 • ouders mogen hun kinderen helpen met omkleden, mits zij een coronatoegangsbewijs laten zien;
 • het dragen van een mondkapje is verplicht voor personen vanaf 13 jaar wanneer men zich gaat verplaatsen, behalve in het ‘natte-gedeelte’ van het zwembad;
 • publiek is niet toegestaan, dit geldt zowel voor amateursport als voor de professionele sport;
 • alleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen club zijn toegestaan (topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd);
 • sporten in groepsverband is toegestaan;
 • 1,5 meter afstand is niet verplicht tijdens het beoefenen van georganiseerd sporten (verenigingssport) indien dat nodig is voor de sportbeoefening;
 • sportkantines zijn alleen open voor afhaal (dit is mogelijk zonder coronatoegangsbewijs);
 • kleedkamers, toiletten en douches zijn open;
 • ook bij het zwemmen blijven de basisregels gelden.

De versoepelingen gaan in op zaterdag 15 januari 2022. De nieuwe maatregelen zijn verwerkt in de nieuwe versie van het Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 10.0). De veelgestelde vragen worden hier zo snel mogelijk op aangepast.

UPDATE 19 december 2021:

Het kabinet heeft zaterdagavond 18 december aangekondigd dat Nederland opnieuw in lockdown gaat tot en met in ieder geval 14 januari 2022. Dit betekent dat alle zwembaden hun deuren moeten sluiten. Wij vinden dit uiteraard erg jammer, maar wij zijn blij dat zwemlessen voor het A, B en C-diploma tot 17.00 zijn toegestaan. Kinderen kunnen op deze manier blijven werken aan hun zwemvaardigheden.

Vanaf zondag 19 december gelden er nieuwe coronamaatregelen voor de zwembaden. Met ingang van deze datum gelden de maatregelen uit het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 9.0.

De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:

 • De binnenlocatie mag geopend zijn voor zwemlessen voor het A, B of C diploma tussen 05.00 uur en 17.00 uur.
 • Ouders mogen hun kinderen helpen met omkleden. Zij moeten een coronatoegangsbewijs laten zien.
 • Zwemmen in een buitenlocatie is toegestaan voor alle leeftijden tussen 05.00 uur en 17.00 uur.
 • Indien de badinrichting buiten via de sportaccommodatie binnen wordt bereikt is voor personen vanaf 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs verplicht. Daarbij is het dragen van een mondkapje verplicht voor personen vanaf 13 jaar.
 • Voor volwassenen vanaf 18 jaar geldt buiten een maximum groepsgrootte van 2 personen (excl. instructeur).

De pagina met veelgestelde vragen wordt z.s.m. aangepast op basis van deze nieuwe versie.

UPDATE 27 november 2021:

Het demissionair kabinet heeft vrijdagavond 26 november nieuwe coronamaatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat de aantallen bestemmingen en ziekenhuisopnames afnemen. Vanaf zondag 28 november moeten veel sectoren daarom dicht van 17:00 tot 5:00 uur en gelden aanvullende maatregelen. Wij vinden het jammer dat de zwembaden beperkt open zullen zijn, maar gelukkig kan er nog wel gezwommen worden.

De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:

 • De locatie mag geopend zijn tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Hierbij geldt een uitzondering voor het faciliteren van Topcompetitie Waterpolo.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor personen vanaf 13 jaar wanneer men zich gaat verplaatsen, behalve in het ‘natte-gedeelte’ van het zwembad.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar:
  • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden
  • Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar

De nieuwe maatregelen zijn verwerkt in het Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 8.3).

UPDATE 13 november 2021:

Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 8.1) gepubliceerd

Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur gelden er nieuwe coronamaatregelen voor de zwembaden. Met ingang van deze datum gelden de maatregelen uit het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 8.1.

De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:

 • Publiek is niet toegestaan bij sportwedstrijden en trainingen. Bij leszwemmen en diplomazwemmen mogen ouders/begeleiders met een coronatoegangsbewijs helpen bij het omkleden. Tijdens de zwemles en diplomazwemmen mogen zij niet in de zwemzaal wachten, maar wel in de horeca.
 • De horeca is geopend van 6:00 uur ’s ochtends tot 20:00 uur ’s avonds. Hierbij is een vaste zitplaats verplicht.

De pagina met veelgestelde vragen wordt zo spoedig mogelijk aangepast op basis van deze nieuwe versie.

UPDATE 5 november 2021:

De Nationale Raad Zwemveiligheid snapt de verwarring rondom het coronatoegangsbewijs voor ouders van kinderen op zwemles, omdat er nog steeds foutieve informatie staat op de website van de Rijksoverheid. We hopen uiteraard dat dit snel wordt aangepast. Ook wij concludeerden in eerste instantie op basis van deze informatie dat er wat betreft het coronatoegangsbewijs een uitzondering zou worden gemaakt voor ouders die kinderen naar zwemles brengen. Echter onze bronnen binnen de overheid gaven aan dat deze informatie niet klopt en dat ook hier het coronatoegangsbewijs geldt. Het Protocol Verantwoord Zwemmen 8.0 is dus correct.

UPDATE 4 november 2021:

Nieuwe versie Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 8.0) gepubliceerd

Vanaf zaterdag 6 november gelden er nieuwe coronamaatregelen voor de zwembaden. Met ingang van deze datum gelden de maatregelen uit het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 8.0.

De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:

 • Een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) én een geldig ID-bewijs zijn verplicht bij binnenkomst van een zwembad voor iedereen van 18 jaar en ouder. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving*, geldt dit ook voor ouders van kinderen die naar zwemles gaan.
 • Publiek is toegestaan, ook bij wedstrijden, leszwemmen en diplomazwemmen. Hierbij geldt wel een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Bij topsportcompetities is een coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 13.
 • Er is een dringend advies om buiten het water 1,5 meter afstand te houden.
 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken in een horecaruimte of op het buitenterras geldt dat een coronatoegangsbewijs verplicht is vanaf 13 jaar en ouder.
 • Het tonen van een coronatoegangsbewijs geldt niet voor amateursport in de buitenlucht, waaronder zwemmen in buitenbaden.

De pagina met veelgestelde vragen is tevens aangepast op basis van deze nieuwe versie.

*ook op de website van de Rijksoverheid staat hierover foutieve informatie vermeld.

UPDATE 7 oktober 2021:

Aangepaste richtlijn en versie 7.1 Protocol Verantwoord Zwemmen gepubliceerd

Vandaag is de nieuwe versie (nr. 10, 07-10-2021) van de Richtlijn Veilig Zwemmen in coronatijd gepubliceerd. Deze richtlijn is een onderliggend document bij het Protocol Verantwoord Zwemmen en bevat adviezen voor de werkwijze in zwembaden. Daarnaast is ook de nieuwste versie van het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 7.1 gepubliceerd met verduidelijking over de horecaregels in en rondom zwembaden. Kijk op www.water-vrij.nl/organisaties voor de aangepaste documenten.

UPDATE 21 september 2021:

Protocol Verantwoord Zwemmen 7.0 gepubliceerd

Zaterdag 25 september worden er nieuwe versoepelingen doorgevoerd. Met ingang van deze datum gelden de maatregelen uit het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 7.0.

De belangrijkste aanpassing ten opzichte van versie 6.0 van het protocol is dat er voor zwemmen geen afstandsbeperkingen meer gelden. Alleen in het geval van publiek bij topcompetities en zittend bezoek aan de horecagelegenheid binnen is het noodzakelijk te werken met het coronatoegangsbewijs (QR-code).

Klik hier om naar het Protocol Verantwoord Zwemmen 7.0 te gaan.

De pagina met veelgestelde vragen wordt zo spoedig mogelijk aangepast op basis van de nieuwe versie van het protocol.

UPDATE 21 juni 2021:

Protocol Verantwoord Zwemmen 6.0 gepubliceerd

Zaterdag 26 juni worden er nieuwe versoepelingen doorgevoerd. Met ingang van deze datum gelden de maatregelen uit protocol versie 6.0.  

De belangrijkste wijzigingen in versie 6.0 ten opzichte van versie 5.0 zijn:

 • De mondkapjesplicht vervalt.
 • Alle wedstrijden zijn weer toegestaan. Hierbij is publiek op 1,5 meter toegestaan.
 • De maximale groepsomvang voor activiteiten vervalt.
 • Er mag maximaal 1 bezoeker per 5 vierkante meter van de accommodatie (exclusief personeel) worden toegelaten.
 • Ouders worden bij de zwemlessen en het diplomazwemmen gezien als publiek. Zij mogen op 1,5 meter afstand toekijken.

De pagina met veelgestelde vragen wordt zo spoedig mogelijk aangepast op basis van de nieuwe versie van het protocol.  

UPDATE 31 mei 2021:

Protocol Verantwoord Zwemmen 5.0 gepubliceerd

Zaterdag 5 juni zullen de aangekondigde verruimingen voor de zwembaden definitief ingaan.

Met ingang van 5 juni gelden de maatregelen uit protocol versie 5.0.

UPDATE 8 maart 2021:

Zwemlessen mogen weer worden hervat!

Het is zeer goed nieuws dat zwemles voor kinderen tot en met 12 jaar vanaf dinsdag 16 maart hervat mag worden. Dit maakte demissionair premier Mark Rutte vanavond bekend tijdens de persconferentie. De samenwerkende partijen in de zwembranche zullen er alles aan doen om de lessen samen met gemeenten, exploitanten, verenigingen en zwemscholen zo spoedig mogelijk en veilig op te starten. We blijven ons uiteraard inzetten om de zwembaden ook voor de overige zwemmers open te krijgen.

Klik hier voor het volledige bericht op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Klik hier voor berichtgeving over het Protocol Verantwoord Zwemmen.

UPDATE 23 februari 2021:

De lockdown in verband met het bestrijden van het coronavirus is nogmaals verlengd tot in ieder geval 15 maart. Dit geldt ook voor de zwembaden.

UPDATE 2 februari 2021:

De lockdown in verband met het bestrijden van het coronavirus is nogmaals verlengd tot in ieder geval 2 maart. Dit geldt ook voor de zwembaden.

UPDATE 12 januari 2021:

De lockdown en daarmee de sluiting van de zwembaden is met drie weken verlengd.

De samenwerkende partijen uit de zwembranche hebben begrip voor deze keuze, de verlenging is nodig om het virus onder controle te krijgen. Echter we vinden het jammer in relatie tot de zwemveiligheid in Nederland. Zodra het coronavirus beter onder controle is, is de zwembranche klaar om in een veilige omgeving het zwemonderwijs, sporten, bewegen en recreëren weer mogelijk te maken. We streven er dan ook naar om het zwemonderwijs gelijktijdig met de heropening van het basisonderwijs te mogen hervatten, om zo te blijven werken aan de zo noodzakelijke zwemveiligheid van de jeugd.

UPDATE 14 december 2020:

Zeer ernstige situatie leidt tot vergaande lockdown, inclusief sluiting zwembaden

Premier Rutte heeft maandag 14 december 19.00 uur een harde lockdown aangekondigd waarbij vrijwel alle openbare voorzieningen worden gesloten tot en met 19 januari 2021. De maatregelen gaan vandaag om middernacht in. Dit betekent ook dat de zwembaden sluiten tijdens deze periode.

UPDATE 3 december 2020:

Mondkapjesplicht ook in zwembaden

Vanaf 1 december 2020 geldt voor iedereen vanaf 13 jaar de landelijke verplichting om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Kom je dus vanaf die datum in een zwembadaccommodatie, vergeet dan je mondkapje niet op te doen!

Voor iedereen van 13 jaar of ouder geldt:

 • Bij binnenkomst in het zwembad is het dragen van een mondkapje verplicht;
 • Vanaf de kleedruimte in de richting van het zwembassin (betreden van natte ruimte) geldt:
  • geen mondkapjesplicht voor zwemmers;
  • wel een mondkapjesplicht voor niet-zwemmers;
 • De mondkapjesplicht geldt altijd, tenzij er
  • actief wordt gesport (ook op de kant);
  • door zwembadpersoneel (zwem)les, training of instructie wordt gegeven en een mondkapje het geven van de les, training of instructie te veel belemmerd. Vooraf, tussendoor en na afloop is het dragen van een mondkapje wel verplicht.
 • Toezichthouders dienen altijd een mondkapje te dragen.

Spatschermen
Rijksoverheid geeft aan dat werkgevers de keuze hebben hun werknemers een spatscherm (face shield) te laten dragen in plaats van een mondkapje, zie Rijksoverheid: bit.ly/mondkapje-tijdens-werk

UPDATE 17 november 2020:

Zwembaden vanaf 19 november weer open

Wij zijn blij dat aanstaande donderdag 19 november de zwembaden weer open mogen. Let wel: Daarmee gaan we terug naar de situatie van vóór 4 november waarbij de tot dat moment geldende coronamaatregelen (ingegaan op 14 oktober 2020) onverkort van kracht zijn.

UPDATE 4 november 2020:

Helaas ook geen zwemlessen de komende twee weken

Zoals reeds aangegeven houden de gisteren aangekondigde Corona-maatregelen in dat zwembaden de komende twee weken gesloten zullen zijn. In eerste instantie werd daarbij aangegeven dat een uitzondering zou worden gemaakt voor zwemlessen aan kinderen t/m 12 jaar. Helaas is vandaag gebleken dat van een dergelijke uitzondering géén sprake is. Ook zwemlessen én het diplomazwemmen kunnen de komende twee weken géén doorgang vinden. Over twee weken gaan we in beginsel terug naar de huidige situatie.

UPDATE 3 november 2020:

Naar aanleiding van de persconferentie op dinsdag 3 november zullen de zwembaden woensdag 4 november vanaf 22:00 uur voor twee weken hun deuren moeten sluiten. Alleen voor zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen de zwembaden open blijven.

UPDATE 30 juni 2020:

Grondige revisie Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 2.1 – 01-07-2020)

Tijdens de persconferentie d.d. 24 juni 2020 heeft Premier Rutte veel versoepelingen op weg naar het ‘nieuwe normaal’ aangekondigd. Naar aanleiding van deze wijzigingen die per 1 juli 2020 ingaan, hebben wij een grondige revisie van het Protocol Verantwoord Zwemmen doorgevoerd.

Zaten we eerst in een ‘gesloten’ situatie waar enkele mogelijkheden toegestaan waren, komen we met de zwembranche per 1 juli 2020 in een open situatie met nog een aantal restricties.  Dit resulteerde in het opstellen van een nieuw protocol.

BERICHT 8 mei 2020:

De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren vandaag een Protocol Verantwoord Zwemmen (in relatie tot COVID-19) dat gebruikt kan worden bij de heropening van de zwembaden. Het protocol is hier te bekijken of te downloaden.

Het RIVM en het kabinet maakten afgelopen woensdag in een update over de maatregelen met betrekking tot het coronavirus bekend dat de binnenzwembaden vanaf 11 mei weer open mogen. Vanaf 29 april mochten de buitenbaden alweer open, alleen voor jeugd. Vanaf 11 mei is buiten sporten voor iedereen toegestaan en mogen de binnenbaden ook weer open.

Zwemmen zorgt voor plezier, veiligheid en fitheid. Met de zwembranche willen we iedereen dan ook weer zo spoedig mogelijk de gelegenheid bieden een duik te nemen in een binnen- of buitenbad. Het protocol zorgt ervoor dat iedereen weer op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van de zwemsport. In het belang van de volksgezondheid van de zwemmers, het zwembadpersoneel en bezoekers zullen zwembadinrichtingen de maatregelen in het protocol uitvoeren en handhaven. Daarnaast is naleving van de regels voor iedereen per doelgroep noodzakelijk. Alleen op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen op een veilige en verantwoorde manier gebruik kan maken van de zwembaden.

Het protocol is tot stand gekomen en opgesteld door de samenwerkende partijen in de zwembranche: Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ), Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Verenigde Technici in de Zwembadbranche (VTZ), Zwembadpoli, Dutch Environment & Water Technology Association (Envaqua), DBZ (RUD), TU Delft, ENVOZ, HISWA-RECRON, EasySwim, Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), Nederlandse Culturele Sportbond (NCS), Nederlandse Triathlon Bond (NTB), FNV, Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Reddingsbrigade Nederland, ZwemOnderwijs Nederland, Dutch Lifeguards, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, mogelijk te maken.

UPDATE 23 april 2020:

De boodschap van de persconferentie van afgelopen dinsdag over het heel voorzichtig versoepelen van de maatregelen rondom de coronacrisis lijkt een opening te bieden als het gaat om activiteiten voor kinderen in het (buiten)zwembad. De concretisering hiervan hangt af van overleg tussen de branche en de overheid. Zodra er meer duidelijkheid is over of en hoe dit ingevuld kan worden, zullen wij hier uiteraard nader over berichten.

De laatste persconferentie van minister Rutte geeft vooralsnog geen aanleiding om de eerdere maatregelen van onze organisatie te wijzigen. Deze maatregelen worden dan ook vooralsnog verlengd van 28 april naar 20 mei. Mocht er aanleiding zijn om dit standpunt aan te passen, zullen wij dit uiteraard heroverwegen en hierover communiceren.

Voor meer informatie over de uitkomsten van de persconferentie van 21 april, verwijzen wij door naar de website van de rijksoverheid.

UPDATE 2 april 2020:

De maatregelen van het kabinet zijn verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat wij tot minimaal deze datum ook onze bijeenkomsten en steekproeven Licentie Nationale Zwemdiploma’s uitstellen.

UPDATE 16 maart 2020:

Gisteren zijn er vanuit de overheid nieuwe aanvullende maatregelen bekend gemaakt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn onder andere alle scholen, eet- en drinkgelegenheden, kinderopvangorganisaties, sportclubs en sauna’s tot zeker 6 april gesloten. De Nationale Raad Zwemveiligheid kondigde vorige week middels onderstaand bericht maatregelen aan tot en met 31 maart. Dit wordt nu ook verlengd naar 6 april. Betrokkenen worden nader geïnformeerd.

Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) heeft gisteren een update gedeeld. Zwembaden sluiten ook tot en met 6 april. Klik hier voor het bericht van VSG.

Bericht 13 maart 2020:

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar in razend tempo op. Gisteren kondigde minister-president Rutte aanvullende maatregelen aan om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze maatregelen treffen ook de zwembranche. De Nationale Raad Zwemveiligheid roept alle betrokken organisaties op waar nodig gehoor te geven aan deze maatregelen. De Nationale Raad Zwemveiligheid annuleert tot en met 31 maart bijeenkomsten die ze organiseert.

Jan Rijpstra, voorzitter van de Nationale Raad Zwemveiligheid: “Het is belangrijk dat ook de Nederlandse zwembaden, zwemscholen en verenigingen waar zwemlessen worden gegeven, maatregelen nemen. Er mogen de komende periode niet meer dan 100 bezoekers in het zwembad zijn. We zien dat veel (gemeentelijke) zwembaden tot en met 31 maart worden gesloten. Ofwel dat ervoor wordt gekozen om het aantal gasten te beperken tot maximaal 100. Het schoolzwemmen kan nog wel doorgaan. In het belang van de volksgezondheid roepen we iedereen op hun verantwoordelijkheid te nemen en de maatregelen en adviezen van de overheid en het RIVM ter harte te nemen.”

De aanvullende maatregelen die zijn aangekondigd, zijn onder meer:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Bel pas met de huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

Een en ander betekent ook dat op veel plekken de zwemlessen en geplande momenten voor diplomazwemmen niet doorgaan. De zwemlesaanbieder beslist uiteindelijk zelf of de zwemlessen en andere activiteiten (met minder dan 100 personen) doorgaan. Dus voor meer informatie hierover kan contact opgenomen worden met de zwemlesaanbieder.

De Nationale Raad Zwemveiligheid treft ook maatregelen betreffende de inzet van haar medewerkers en vrijwilligers. Hierover worden betrokkenen nader geïnformeerd.

“Deze ontwikkeling raakt vele mensen en organisaties in Nederland. Dit betreuren wij uiteraard, maar tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat de adviezen van het RIVM en de maatregelen van de rijksoverheid erop zijn gericht om het virus zoveel mogelijk in te dammen. De Nationale Raad Zwemveiligheid ondersteunt deze aanpak,” aldus Rijpstra.