Alles over zwemles

Een initiatief van:

Persbericht: ‘Werk aan je zwemvaardigheid voor de zomervakantie, ga naar het zwembad!’

De Nationale Raad Zwemveiligheid roept iedereen op om voor de zomervakantie de zwemvaardigheid weer op peil te hebben. Vanaf morgen, zaterdag 5 juni, gaan de nieuwe versoepelingen voor zwembaden in. Dit betekent dat ook volwassenen weer zwemles kunnen volgen en dat recreatief zwemmen en andere activiteiten weer mogelijk zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de zwemvaardigheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Het is daarom goed om de zwemconditie weer op te bouwen. “In de aanloop naar de zomervakantie en de huidige zomerse temperaturen wanneer mensen massaal het water gaan opzoeken, is het belangrijk dat je je zwemvaardigheid checkt na de lockdowns waarin we niet naar het zwembad konden”, aldus Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid. “Laat je kind een opfriscursus volgen in het binnenzwembad of buitenbad bij jou in de buurt, ga samen met je kind recreatief zwemmen en doe mee aan de Nationale ZwemChallenge om je zwemveiligheid te testen. Dit is belangrijk om deze zomer op een veilige manier te kunnen genieten in, op en bij het water.”

De afgelopen twee maanden waren zwemlessen voor kinderen al toegestaan. Visser: “We zien dat de zwemlesaanbieders een inhaalslag maken om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen zwemveilig worden door bijvoorbeeld extra zwemlessen aan te bieden in het weekend. Het blijkt dat kinderen na ongeveer 3 à 4 lessen weer terug zijn op het niveau van voor de lockdown. Dat is mooi, maar onze aandacht gaat ook uit naar kinderen die voor de lockdown de zwemdiploma’s A, B en C hebben gehaald en daarna niet meer hebben gezwommen. Met een opfriscursus kunnen deze kinderen in een veilige leeromgeving de zwemvaardigheden oefenen en het zelfvertrouwen een boost te geven. Als je kind nog niet zwemveilig is, is het van groot belang om je kind goed in de gaten te houden in de buurt van water.”