Alles over zwemles

Een initiatief van:

Lekker buiten zwemmen in de vakantie? Zorg dat je zwemvaardigheid op orde is!

Afgelopen jaar is in vele opzichten bewogen geweest. Veel dingen waren lange tijd niet mogelijk, waaronder het bijhouden van je zwemvaardigheid en zwemconditie. Door de lockdowns konden we niet naar het zwembad en lagen de zwemlessen lange tijd stil. Dit brengt risico’s met zich mee voor de zwemveiligheid van de mensen in Nederland. Nu er weer meer mogelijk is, de zwembaden weer open zijn en mensen met zomerse temperaturen massaal het water opzoeken, is het van groot belang om te zorgen dat de zwemvaardigheid en -conditie zo snel mogelijk weer op orde is.

Uit onderzoek blijkt dat de zwemveiligheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid: “Volg een opfriscursus in het binnenzwembad of buitenbad bij jou in de buurt, ga samen met je kind recreatief zwemmen in het zwembad of op een van de aangewezen zwemwaterlocaties en doe mee aan de Nationale ZwemChallenge om je zwemveiligheid te testen. Dit is belangrijk om deze zomer op een veilige manier te kunnen genieten in, op en bij het (buiten)water.”

Zwemlessen zijn alweer enige tijd opgestart, maar de aandacht gaat ook uit naar kinderen die voor de laatste lockdown de zwemdiploma’s A, B en C hebben gehaald en daarna niet meer hebben gezwommen. Visser: “Met een opfriscursus kunnen deze kinderen in een veilige leeromgeving de zwemvaardigheden oefenen en het zelfvertrouwen een boost te geven. Als je kind nog niet heeft leren zwemmen, is het verder van groot belang om je kind goed in de gaten te houden in de buurt van water.”

Dit artikel is geschreven in overleg met vertegenwoordigers van de provincies, KNRM, Reddingsbrigade Nederland, Leisurelands, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en de Nationale Raad Zwemveiligheid.