Leren zwemmen als je ouders het niet kunnen betalen
Spelen in het water is heerlijk als je je zwemdiploma’s op zak hebt en tegelijkertijd levensgevaarlijk als je niet kunt zwemmen. Jaarlijks zijn er kinderen die geen zwemdiploma behalen, doordat er niet genoeg geld is in het gezin om de zwemles te kunnen betalen. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Nationaal Fonds Kinderhulp maken, vaak samen met gemeenten, deelname aan zwemles toch mogelijk. Deze organisaties leveren een onmisbare bijdrage aan de zwemveiligheid van kinderen.
Nationale Norm Zwemveiligheid
Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Voor de Nationale Raad Zwemveiligheid betekent dat concreet dat iedereen in bezit is van Zwemdiploma C en daarmee voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. De realiteit is dat kinderen uit arme gezinnen structureel op latere leeftijd en minder vaak zwemdiploma’s halen. Drie procent van de kinderen die aan de middelbare school begint, heeft zelfs nog helemaal geen zwemdiploma. Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, onderstreepte op 17 april bij de start van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid het belang dat ieder kind leert zwemmen: “Die drie procent moet minder. Dat moet nul procent worden. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om je zwemdiploma’s te halen. Het Zwemdiploma A is mooi, maar eigenlijk zou iedereen het Zwem-ABC moeten halen”.
Donatiecampagne zwemles Nationaal Fonds Kinderhulp
Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen die in ons land in armoede opgroeien. Tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid zijn zij ook een donatiecampagne gestart om zwemles mogelijk te maken. Lees ook de column ‘Als een vis in het water’ en bekijk de campagnevideo:
Informatie op www.samenvoorallekinderen.nl
Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp hebben de krachten gebundeld. Op www.samenvoorallekinderen.nl hebben ze gezamenlijke informatie staan over hun regelingen en hoe je aanvragen voor kinderen kunt indienen om daarop aanspraak te maken (voor onder meer zorgprofessionals, docenten, gemeenten, sportkader, zwembaden en ouders). Vanaf komend najaar kunnen aanvragen voor vergoeding van zwemles ook direct via één aanvraagformulier op www.samenvoorallekinderen.nl worden ingediend.
Meer informatie:
- Onderzoeksrapport Mulier Instituut: Inzicht in stimuleringsregelingen ter bevordering van de zwemvaardigheid
- Gemeente Nijmegen legt vangnetregeling uit met heldere animatie
- Praktijkvoorbeeld – Zwemvangnet Zwolle: door zwemles kunnen meedoen in de Nederlandse watercultuur
- Praktijkvoorbeeld – Gratis zwemdiploma A voor het gebied Feijenoord: het startpunt voor een betere wijk