Alles over zwemles

Een initiatief van:

Hoe herken je verdrinking?

Verdrinking ziet er meestal niet uit zoals in een film. Het beeld van spetteren, om hulp roepen en met de armen zwaaien is over het algemeen juist niet aan de orde. Het verloopt vaak stiller dan je denkt.

Het is heel akelig om te bekijken, maar dit filmpje toont hoe verdrinking er in de realiteit uit kan zien*. Er zijn tal van mensen om dit jongetje heen, maar niemand heeft het door. Het lijkt alsof hij aan het spelen is. Door spiegeling op het water, is het vaak extra moeilijk te zien.

Als je dreigt te verdrinken, kun je – door gebrek aan zuurstof – meestal niet om hulp roepen. En als je onverhoopt boven water probeert te blijven, is het juist heel lastig met je armen boven je hoofd te zwaaien. Een potentiële verdrinking is pas echt kritiek als iemand volkomen stil en roerloos is.

Experts aan het woord over verdrinking
Joost Bierens is van beroep anesthesioloog. Daarnaast is hij hoogleraar bij de Onderzoeksgroep Urgentie en Rampengeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.In deze onderstaande video gaat hij in op verdrinking. Kun je dit herkennen? Wat gebeurt er met je lichaam als je verdrinkt? Wat is de belangrijkste misvatting over verdrinking? Wat zijn de belangrijkste tekenen van verdrinking?

Reddingsbrigade Nederland heeft veel kennis over verdrinking. Een lifeguard van Reddingsbrigade Nederland gaat in op belangrijke vragen rondom verdrinking:

8 tips ter voorkoming van verdrinking
Ga dus altijd goed voorbereid naar het water en houd kinderen goed in de gaten. Lees ook onze 8 tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken.

*Het jongetje van het filmpje heeft de gebeurtenis gelukkig overleefd. Hij werd door een vrouw bewusteloos in het water gevonden en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij maakt het inmiddels goed.