Extra kwaliteit met de Licentie Zwem-ABC

Er zijn twee soorten zwemlesaanbieders die het Zwem-ABC mogen uitgeven:

 • Zwemlesaanbieders die Erkend zijn door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Deze 'Erkende Opleidings- en Exameninstituten Nationale Zwemdiploma's' worden alleen steekproefsgewijs getoetst bij het diplomazwemmen. Dit is een oude manier van toetsing die nog maar tot en met 31 december 2017 van kracht is.
 • Zwemlesaanbieders die de Licentie Zwem-ABC hebben behaald, dienen aan veel meer kwaliteitscriteria te voldoen. Naast het diplomazwemmen worden ook de organisatie zelf en het proces van leren zwemmen getoetst bij de zwemlesaanbieders die een Licentie Zwem-ABC hebben. De Licentie Zwem-ABC is als kwaliteitsstandaard op 1 september 2014 ingevoerd om het totale kwaliteitsniveau van de zwemlesaanbieders en het leren zwemmen te verbeteren.
 • De periode van 1 september 2014 tot 1 januari 2018 is een overgangsperiode, waarin de zwemlesaanbieders die het Zwem-ABC uitgeven de overstap kunnen maken van 'Erkend Opleidings- en Exameninstituut Nationale Zwemdiploma's' naar de Licentie Zwem-ABC. Dit betekent dat een zwemlesaanbieder die het Zwem-ABC wil (blijven) uitgeven, moet voldoen aan de Licentie Zwem-ABC als kwaliteitsstandaard van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Vanaf 1 januari 2018 wordt het Zwem-ABC alleen nog maar uitgegeven door zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Zwem-ABC en voldoen aan het complete pakket van kwaliteitscriteria.


  4 zekerheden van het Zwem-ABC

  Een zwemlesaanbieder met de Licentie Zwem-ABC geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma's van het Zwem-ABC. Deze diploma's voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitvoering van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

  Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Kies net als ouders van 300.000 kinderen per jaar voor een zwemlesaanbieder met de Nationale Zwemdiploma's van het Zwem-ABC.


  Hoe herken je een zwemlesaanbieder van het enige echte Zwem-ABC?

  Zwemlesaanbieders die het enige echte Zwem-ABC uitgeven, worden getoetst door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Alleen als aan de kwaliteitseisen is voldaan, mag het Zwem-ABC worden uitgegeven.

  Wil je dat jouw kind zwemles krijgt voor het enige echte Zwem-ABC dan herken je dat aan dit diploma:

  Hoe kun je zien of je het orginele zwemdiploma A, zwemdiploma B of zwemdiploma C in handen hebt, dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ? Let dan op een aantal echtheidskenmerken. Op de voorzijde van het diploma is rechtsonderin een zilverkleurig hologram te zien (sinds november 2011). Daarnaast is het 'ABC' blokje kenmerkend voor het Zwem-ABC. Ieder zwemdiploma heeft bovendien een uniek nummer, dat op de achterzijde linksboven van het diploma is te vinden.

  Een zwemlesaanbieder die het Zwem-ABC mag uitgeven, is te herkennen aan deze sticker op A4-formaat inclusief het juiste jaartal:

  of:

  Deze sticker vind je meestal bij de ingang van het zwembad of op het raam bij de receptie. Zie je deze sticker niet? Vraag het aan een medewerker.

  Een zwemlesaanbieder die het enige echte Zwem-ABC mag uitgeven, vind je in het overzicht op de zwemleslocator. Staat een zwemlesaanbieder niet in dit overzicht, dan voldoet deze niet aan de kwaliteitscriteria van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ en mag het Zwem-ABC niet worden uitgegeven.

Zwemleslocator

Bekijk op de zwemleslocator waar in jouw provincie zwemles voor het Zwem-ABC wordt gegeven en selecteer de juiste aanbieder.